ian.
04

AA/ Anunturi si Actiuni

Consternare:
Pedofilul Vasile Feresteanu dupa participarea la GC, soseste din nou pe acest continent si se plimba nestanjenit prin Statele Unite!!!.
Pe data de 29 Octombrie i se spune “Bun venit!” in Biserica Romana Adventista din Loma Linda, este invitat in familii si colecteaza in continuare fonduri pentru “copii lui” din Romania…
Duminica 31 Octombrie, am dorit sa-l intalnesc, ca reprezentanta a victimelor lui, pregatita cu un dosar plin cu mesaje primite de la ele. Dorind sa am alaturi de mine o persoana oficiala, am solicitat pe Pastorul local Valentin Danaiata. Acesta a ridicat din umeri si a spus ca nu doreste sa se implice si ca nu stie nimic… Pastorul Otinel Iancu a spus de asemenea ca nu doreste sa se implice si ca actiunea “nu este etica”…
Pastor si Dr Romulus Chelbegean – Specialist in Terapia Casatoriei si a Familiei – l-a contactat pe Vasile Feresteanu, s-au intalnit si au discutat peste 2 ore.
Concluzia intalnirii: Vasile Feresteanu – ca orice alt pedofil – neaga tot, spunand ca sunt inscenari pentru a-i opri fondurile pe care le primeste pentu “lucrarea” pe care o face. In timpul raspunsurilor de aparare, el recita numeroase texte biblice sustinand ca el este victima (!!!!) lucrarii celui rau! El a relatat ca, in Romania, (…) e acum gazduit permanent la …o familie cu 10 copii !
In alta ordine de idei, in urma corespondentei mele cu persoane oficiale din Ambasada Americana din Bucuresti, numele Vasile Feresteanu a devenit un subiect serios pentru persoanele de acolo. Din ceea ce Feresteanu spune tuturor, de la Ambasada s-a dat un telefon la Uniunea Adventista Romana, care a dat “lumina verde” (expresia lui VF) si i s-a extins Viza pentru intrare in SUA pentru inca 10 ani!!! Deci inca odata, din spusele lui, Uniunea Adventista Romana a dat dovada de protejarea acestui pedofil!
Pe de alta parte, VF se plimba nestingherit cu avioane, luat de la aeroporturi, invitat la mese si aprovizionat cu bani si tot felul de bunuri. Toate acestea fac dovada credulitatii unor frati si surori neinformate de catre pastorii lor…
In timp ce se face lucrare misionara in inchisori, festivaluri de muzica si poezie etc., victimele si familiile lor pastreaza amaraciunea tradarii in propria lor Biserica.

———————————-
Un pas inainte

pe drumul dificil spre normalitate!
 
Recent -14 August 2010-  la Biserica din Razboieni – Iasi, s-a revenit asupra deciziei de pedepsirea tinerei GM, victima a abuzului sexual, si pedepsirea mamei!  Un pas inainte!
Multumim Ella pentru activitatea ta speciala in acest caz in cadrul “Grup Support Advocay” – Europa.
Am cuvinte de apreciere pentru pastorul Istrate Florin, reprezentantul Conferintei Moldova, care a tratat cu sensibilitate cazul, si a incercat in cadrul intalnirii sa edifice Biserica asupra fenomenului si a misiunii ei reale. Multumim si Presedintelui Uniunii, Theodor Hutanu, pentru implicare. Multumim, de asemenea, fratilor care au sustinut revenirea asupra deciziei.
Regretabil, au fost si persoane inveninate si dure ca Butuc Paul – secretarul Comunitatii, care a manifestat un spirit total lipsit de intelegere…
Pentru mine, ramane totusi o enigma expresia “fratilor, sa o iertam” folosita in cadrul intalnirii.
Ma asteptam ca fenomenul sa fie mai bine inteles in Biserica, GM find o victima, iar mama ei o luptatoare sa o salveze.
 
Mai potrivit ar fi fost ca GM sa auda: “Iti multumim ca ai vorbit! Apreciem faptul ca ne-ai descoperit realitatea! Te rugam ca tu sa ne ierti, pentru ca n-am inteles si ne-am purtat ca fariseii care au vrut sa-l arunce pe Domnul in prapastie…” Biserica ar fi trebuit sa-si ceara iertare pentru duritatea, lipsa de compasiune pentru o persoana cazuta, si lipsa de delicatete fatza de o mama, care in disperare se lupta sa o ridice si sa o protejeze de oamenii rai din jur…

Rolul tuturor membrilor Bisericii ramane acelasi: a intinde o mana, a lega ranile celui cazut, a oferi speranta si a ajuta la vindecarea victimelor. Un astfel de climat va incuraja totdeauna si alte victime care acum tac si va face mai usor drumul lor spre refacere… Ma gandesc cum ar arata IMAGINEA unei Biserici ai caror membri inteleg ravagile acestui cancer social si manifesta maturitate spirituala, intr-o lume violenta si lipsita de compasiune…

<<<<<<<<<<<<<<

Pozitia reala a Bisericii Adventiste din Romania in cazul abuzului sexual asupra copilului.

O victima a abuzului sexual este victimizata din nou im mod public in Biserica Adventista din Razboieni, Judetul Iasi.    Dezamagire totala!!!!
Desi Biserica ar trebui sa fie un loc de vindecare si sa ofere support emotional si spiritual unei victime, Biserica devine un loc de victimizare publica. Pastorul  IONEL GAVRILITA impreuna cu comitetul (format im majoritate din barbati) propun sa pedepseasca pe tanara GM pentru ca … a avut curajul sa vorbeasca!
La intalnirea membrilor Bisericii Adventiste din Razboieni de pe data de 10 Iulie 2010 – s-a luat hotararea ca GM impreuna cu mama ei sa fie pedepsite. Domnul Ionel Agrigoroaie, Consilier la Primaria Iasi, care a incercat sa sustina cazul victimei, a fost oprit sa vorbeasca!!!!
Intr-o biserica cu un total de 167 de membri, au participat 73, dintre care au mai ramas la vot 51. S-a votat pentru pedepsirea victimei: 28 pentru si 23 contra…
Culmea, pastorul IONEL GAVRILITA imparte in acelasi timp pliante cu apelul ”Rupe tacerea” membrilor bisericii lui (continutul acestor pliante se afla pe acest site de peste 2 ani), in timp ce militeaza deschis impotriva celor ce “rup tacerea” si a celor ce incearca sa opreasca sirul acestor crime!!!
Cum raspunde Conferinta Moldova si Uniunea Adventista din Romania in fatza acestei nedreptati sociale? Este Biserica adventista din Romania o Biserica antisociala?

******
In atentia Comitetului Bisericii Razboieni.

Vesti bune de la GC Session:
Abuzul sexual asupra copiilor si femeilor a constituit unul din cele 3 subiecte principale pe agenda. Vice Presedinta GC, Ella Simmons, a spus urmatoarele:
„Stop punishing the victims and embracing the abusers!” Referindu-se la abuzul sexual asupra copiilor, ea a spus ca agresorii nu trebuie sa fie adusi in apropierea copiilor.
Un alt participant – David Person – a aratat faptul ca biserica trebuie sa fie un loc unde victimele gasesc vindecare…
De asemenea, Bill Knott face referire la prejudiciile pe care le aduce lipsa de actiune a bisericii in cazul tratarii abuzurilor, biserica intervenind dupa ce presa a popularizat cazul…
Sper ca si delegatia romana a prins ideea si cand se va intoarce in tara veti avea mai multe date…

*

“In ce fel scandalul referitor la Abuzul sexual comis de preotii catolici afecteaza bisericile
evanghelice “este subiectul abordat in Christianity Today din 28 Mai, 2010.
Se mentioneaza articolul din http://www.christianitytoday.com/ct/2002/
marchweb-only/3-18-31.0.html. 
Pacatul si tainuirea lui nu sunt limitate la Biserica Catolica, spun pastori si cercetatori.
Lectia importanta pentru protestanti si evanghelici este ca aceeasi indiferenta se manifesta  si in bisericile lor. Este comun pentru conducatorii religiosi sa ignore aceste comportamente. Victimei i se spune “fii linistita”. Cand agresorul este repus in drepturi fara a suporta consecintele, tanara generatie primeste un mesaj distorsionat. Numarul celor care devin ostili fata de organizatia religioasa ar putea sa creasca ca urmare a acestor scandaluri.
Comentariul meu: din experienta de pana acum, realizez ca nici biserica adventista nu este scutita de astfel de situatii. Dupa mesaje repetate catre Diviziunea Euro-Africa, nu am primit decat referiri la programe de prevenire a abuzului postate pe un site nou al Uniunii Romane.  Cat priveste cazurile concrete de abuz pe care le-am semnalat la Diviziune,….. tacere, tacere, tacere.
 
*
“O tragedie ce poate fi prevenita” este numele articolului aparut in Christianity Today din 28 Mai 2010.
Bisericile evanghelice nu trebuie sa pretinda ca sunt immune la capitolul abuz sexual comis de pastori sau voluntary. Pastorii si liderii religiosi poarta cea mai mare responsabilitate in a preveni abuzul in biserica. Dar familiile si prietenii victimelor poarta o povara speciala.
Adesea ei au facut fatza presiunii din partea oficialilor bisericii de a pastra secretul. In schimbul pastrarii secretului, li s-a propus ceva. Ei s-au simtit fara ajutor cand liderii bisericii au trimis criminalul dintr-o localitate in alta. Ei trebuie sa stie ca a rezista unor asemenea presiuni este un act de eroism care poate preveni viitoare abuzuri.
Comentariul meu: din experienta victimelor care mi-au scris, am aflat ca parintii care au semnalat abuzul au fost intampinati cu ostilitate, si li s-a cerut sa taca pentru a nu-si pierde calitatea de membru.
Altora li s-a cerut sa se retraga din biserica, pentru a nu fi exclusi in cazul in care doresc sa li se faca dreptate. Interesant este insa faptul ca un pedofil a cerut scrisoare de retragere ca sa simplifice lucrurile, altul s-a pensionat. Astfel s-a facut “liniste”. Unui aggressor i s-a dat o recomandare excelenta la plecarea din tara de catre colegii pastori, si astfel si-a continuat activitatea ca aggressor si pastor in SUA.
Fara comentarii. Ori se trage concluzia ca victimele doresc sa se razbune…
 
*
“Adventist Advocates in the Public Square” este titlul intalnirii organizate de Departamentul de Bioetica Crestina a Facultatii de Religie din Universitatea Loma Linda pe 22 Mai 2010. Prin actiuni de tip Advocacy, membrii bisericii adventiste militeaza in mod pasnic pentru a face o diferenta in lume. Adventisti cu profesiuni diferite: avocati, guvernanti, alti specialisti au prezentat variate aspecte prin care ei militeaza pentru drepturile omului, si pentru o societate mai buna.
Comentariul meu: In secolul 21, misiunea bisericii adventiste inseamna mai mult decat implicare in a oferi studii biblice si predici. Activitatea acestui site se aliniaza acestei misiuni.
A milita pentru dreptate sociala nu inseamna a face politica.

*

Recent, Martie 2010, am calatorit in Romania impreuna cu ELLA – asociata Grupului Child Advocacy pentru Europa,  pentru a interveni in cazul elevei GM din Iasi. Se lucreaza impreuna cu Politia din Iasi pentru rezolvarea cazului.
In timp ce profesorii din Razboieni, primarul si preotul orthodox, care o cunosc pe victima (dar si pe agresoare), o sustin pe GM (membra a Bisericii Adventiste), Pastorul Bisericii Adventiste locale doreste aplicarea disciplinei pentru ca victima …”nu a intrebat Comitetul Bisericii referitor la procedura de urmat, si …a apelat la mass media” (!)
Prezenta noastra la comitetul bisericii Adventiste a fost considerata de Pastorul local  “…o incercare de a pune presiune asupra Bisericii”.
“Biserica din Romania are o credinta foarte corecta si biserica locala are opinie”, spune pastorul bisericii din Razboieni , jud Iasi. “Victima este vinovata pentru ca nu s-a purtat ca Iosif in Egipt”, a afirmat un membru al comitetului . Secretarul conferintei Moldova, participant la discutie considera ca victima “ar fi trebuit sa se separe  din relatia cu profesoara,  ori sa se elibereze imediat “, concluzionand ca GM “s-a complacut, nu fara placere…”
Intrebarea mea:  
Cum este posibil a se da Bisericii locale autoritatea de a hotari, in conditiile in care este total lipsita de educatia necesara intelegerii si evaluarii acestei crime numita abuzul sexual asupra copilului?
*
Cazul elevei GM  a fost cunoscut de cateva luni  Conducerii Uniunii Adventiste Romane.  Anul trecut, inainte de a intra in atentia reporterilor de la Antena 1, Comitetul anti-abuz al Uniunii a analizat la Iasi indelung cazul GM si …n-a facut nimic … din lipsa de …specialisti si probe.  Se asteapta poate momentul cand un avocat Adventist se va hotari sa preia cazul…
Autoritatea Bisericii are probleme de competenta si integritate…
Nu ar fi de mirare ca Domnul sa miste inima altcuiva si ajutorul sa vina de la cei din afara…
*
                Alt caz de incompetenta a unei Bisericii locale din Judetul Botosani si a Conferintei Moldova, caz vechi de cativa ani si  tratat cu …uitare. Este vorba de incest cu multiple victime in familie, in care Politia intervine, si agresorul este arestat si condamnat pentru 18 ani, iar Biserica Adventista …nu i-a aprobat scrisoarea de retragere (!)  Intre timp, Pastorul local …a fost avansat!
               
*
Nu este de mirare faptul ca absolventi ai Institutului Teologic Adventist din Romania nu au nicio competenta in evaluarea si abordarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor, intrucat programul de studii …nu include asa ceva, inca. Iar unul dintre profesorii acestui Institut (IC) considera victimele bolnave mintal si probabil (prin deductie) pe agresori …ca perfect sanatosi (!).
Nu este cerut ajutor extern, pentru ca se neaga ori se doreste pastrarea tacerii pentru a nu afecta imaginea…
In urma cu doi ani, o studenta de la Asistenta Sociala din cadrul ITA (o victima– supravietuitoare) a cerut sa faca lucrarea de diploma pe acest subiect… I s-a refuzat cererea spunindu-i-se ca nu este un subiect …potrivit!
Potrivit cu ce anume?
*
Cazul agresorului, Vasile Feresteanu, al carui numar de victime inca nu se cunoaste, starneste  consternare in Biserica Romana din Madrid si alte Biserici unde se cunoaste cazul.  VF este in present repus in drepturi ca si cum nimic nu s-a intamplat, el este rebotezat in Biserica locala si calatoreste din nou, dupa obiceiul lui.
Ma intreb din nou:
Cum este posibil a se da Bisericii locale autoritatea de a hotari, in conditiile in care este total lipsita de educatia necesara intelegerii si evaluarii acestei crime numita abuzul sexual asupra copilului?
Cand, in cele din urma, victimele recurg la mass media, in dorinta de a stopa perpetuarea unor tragedii, de ce acest fapt este considerat de unii adventisti ca …razbunare?
Oricum, multumim avocatilor care se lupta impotriva pedofililor din Bisericia Catolica, in demersurile lor pentru dreptate sociala. Daca Biserica Catolica plateste milioane de dolari pentru tainuirea cazurilor de abuz, nu m-ar surpinde ca victimele care traiesc in afara Romaniei sa dea in judecata Conducerea Bisericii Adventiste pentru lipsa de implicare.
Incercam o colaborare cu avocatii catolici in cazul VF si altor persoane care se ascund (deocamdata).

***
S-a intrerupt tacerea in Germania…..

Victimele vorbesc. Pana acum sunt 115 victime in cadrul elitei scolii Catolice din Germania;  12 agresori (printre care si femei) au fost identificati. Multe cazuri sunt din perioada 1970-1980, iar cateva din 1950.
Avocata Ursula Raue scrie: “Sunt rani care nu se vindeca niciodata…”
Aceste cazuri de pedofilie, aparent uitate de zeci de ani, surprind opinia publica vest-europeana.  Speram ca si in Romania sa se faca un pas inainte in abordarea si tratarea cazurilor de pedofilie.
A propos de Romania, cazul Georgianei Munteanu este doar varful aisbergului.
Nu ar fi de mirare ca in Germania  si in Uniunea europeana sa se adopte legea elvetiana care condamna pe aggressor, indifferent cand a fost comisa crima.

In acest sens se militeaza in present in SUA de catre SNAP.

****
Februarie 2010 – Cazul Georgiana Munteanu

Felicitari Georgiana pentru ca ai reusit sa vorbesti in fata unui public inca nepregatit sa evalueze abuzul sexual asupra copilului si implicatiile lui.
*
In fine, dupa multe luni de la expunerea numelui agresoarei pe acest site si dupa vizita mea personala la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (Sept 2009) – profesoara inca preda la scoala din Tibanesti. Se pare ca tinuta morala a unui profesor nu este de interes pentru inspectorat, si nici pentru anumiti parinti… (dosarul asteapta de mult timp la Parchetul Iasi)
*
Regretam faptul ca inca din toamna 2009 “Comitetul pentru evaluarea abuzului” din cadrul Uniunii Adventiste din Romania nu a venit cu nici-o concluzie. Avocatul Uniunii si alti avocati adventisti contactati nu au dorit sa se implice. Asa se face ca acum ascultam interpretari ciudate despre zodia “peste” sau “scorpion” la Acces Direct Antena 1. Informatii stiintifice (Psihologia este o stiinta) privind acest subiect sunt la indemana specialistilor, dar nu se vorbeste nimic despre conditia psiho-emotionala a unei victime a abuzului sexual in copilarie. Unii psihologi adventisti contactati au ramas la faza tacere si uitare, in timp ce unii pastori au ramas la Matei 18.
*
In legatura cu testul poligraf: Este clar ca intrebarile cheie legate de abuz au o incarcatura emotionala puternica care nu trece nesesizata de instrument. Nu este correct sa compari conditia psiho-emotionala a unei victime cu cea a unui spion sau raufacator. Shockul intrebarii cu reactiile produse nu poate fi interpretat ca minciuna.
*
In legatura cu intrebarea ‘De ce a tacut Georgiana atata timp?’ cititi despre “Sindromul Stockholm”. Cititi de asemenea cand au spus victimele abuzurilor din scandalurile din Biserica Catolica. Am numeroase marturii ale supravietuitoarelor in acest sens. Depresiile lor pe care nu si le explicau anii de zile sunt raspunsul la aceasta intrebare. Barbara Blaine, avocat, astistent social, doctor in Teologia Catolica, Presedinta Grupului SNAP –  ca victima a unui preot catholic, marturiseste ca i-au trebuit 7 ani de consiliere pana sa ajunga sa inteleaga ca nu a fost vina ei si sa inceapa sa vorbeasca…
*
Felicitari Bisericii Adventiste din Tibanesti care si-a exprimat compasiunea pentru Georgiana. Acolo se cunosc mult mai multe detalii in legatura cu profesoara Raulet.
 
*
In perspectiva Conferintei Generale Adventiste din Atlanta –Iunie 2010, GrupSuport2009 pregateste o informare privind situatia victimelor abuzului sexual in copilarie din randul Bisericii Adventiste din Romania si modul cum au fost tratate.
***********

Anunt din partea “Child advocacy Group”:

Un pedofil in varsta de 100 de ani!
 
Cazul este recent: Cel mai varstnic pedofil din statul New York, SUA, a fost eliberat din inchisoare pentru a incepe un now capitol al vietii lui, viata in libertate.
 
Theodore Sypnier este inregistrat ca sex-offender, iar persoanele din zona in care traieste sunt avizate de situatia lui. Ultima lui arestare a fost in urma cu 10 ani, in urma molestarii unei copii. “El este unul de care noi, parinti or membri ai comunitatii ne temem intr-adevar…” marturiseste Reverendul TK directorul Grace House unde va sta pedofilul…
 
 
In timp ce intr-o democratie avansata, pentru pedofili reglementarile sunt foarte clare  la eliberarea lui din inchisoare, populatia din zona unde locuieste fiind avizata, in Romania…   …pedofilul Vasile Feresteanu (peste 80 de ani) se bucura de libertatea de a calatori nestingherit de nimeni, ca si pana acum, la adapostul unui vid legislativ!
 

Cat priveste hartuirea sexuala a studentelor in Universitate, ori abuzul asupra elevelor, acceeasi atitudine de acoperire a agresorilor si ignorare a victimelor persista din asa zisa lipsa de dovezi… Ce dovezi s-ar putea aduce?

*

Sunt in legatura cu  SNAP International din SUA (Fondator Avocat Barbara Blaine). Recent aceasta organizatie militeaza la Washington DC pentru implementarea unor Legi in care timpul de la comiterea abuzului sexual asupra copilului sa nu mai fie o piedica in implinirea dreptatii (in Romania este limitat la 8 ani). (SNAP = Survivors Network of those Abused by Priests)
*
Grupul advocacy “SUNT AICI” este in legatura cu Dl Victor Alistar de la “Transparency International – Romania pentru propuneri de Amendamente privind Codul Penal. Persoane specialiste in Dreptul Juridic din Romania sunt invitate si se pot alatura acestei actiuni.
De asemenea, suntem in legatura cu Dna Andreea Sminchise – reporter la Departamentul Reportaj al Jurnalului National, privind constientizarea fenomenului si mai ales aspectele privind implinirea dreptatii in cazul acestor crime.
*
De la ELLA colaboratoarea mea din Europa. “Felicitari pentru premiul acordat de APTR emisiunii „O&P”, care s-a prezentat cu emisiunea „Violenta in familie. Abuzul copilului”! Vedeti ce inseamna curajul de a fi alaturi de victimele abuzului sexual?!? Lovituri din Biserica si aprecieri de la „pagani”! … Stirea o gasiti si pe www.adentist.ro si pe youtube si pe site-ul O&P.  FELICITARI!!!”


A n u n t


RAULET DORINA, PROFESOARA IN JUD IASI, LESBIANA
– FACE VICTIME IN RANDUL ELEVELOR!
Una din victime, GM, o tanara adventista incearca sa opreasca lantul victimelor si incepe sa scrie… Istoria acestei eleve poate fi citita la pagina https://reinviesperanta.com/article.php?id=91
Inspectoratul Judetean Scolar din Iasi nu numai ca nu raporteaza cazul autoritatilor, dar plaseaza sesisarea Scolii din comuna Tibanesti.
Directorul Scolii “Petre P Carp” –Tibanesti  aduce cazul in Consiliul profesoral, iar acesta respinge cererea Directorului Scolii de a face investigatii in privinta abuzului, motivand ca nu sunt specialisti in acest domeniu… Astfel cazul este inchis, iar profesoara isi continua cariera ei…
Intrebari: De ce nu se face apel la specialisti in domeniu? E posibil ca Inspectoratul Judetean sa nu contacteze specialisti cu care sa lucreze? Nu se pot face expertize psihologice? Ce face Psihologul scolar, apara pe profesor sau pe elev?
Rog persoanele care ar putea interveni in acest caz sa ma contacteze. De asemenea, alte victime ale acestei profesoare ma pot contacta.
Dr .MargiAnne Isaia, MD MPH

*

Atasez mai jos mesajul primit de la un specialist in legatura cu abordarea in continuare a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor din Biserica Adventista Romana

From: jose@muinos.net
Subject: Re: Stockholm Syndrome ? from MargiAnne Isaia MD, MPH
Date: Fri, 3 Apr 2009 08:09:29 -0700

 

To: margianne7@hotmail.com

I am sorry to hear of your personal history as well as the problems of the victims you are dealing with. Let me first say that I am not an expert in child abuse. I am sure that you would find better sources than me. But having said that let me say that the biggest issue related to whether someone will come forward or not is directly related to how safe they feel in doing so.

The culture in the United States is such that there is „generally” now a very safe environment for abused to come forward.  But it was not that long ago that the same thing was happening to victims of priests across the United States. At first they too were seen as people looking to embarrass the church or just trying to make some money. It was only after they were willing to come forward in mass that they had the strength of numbers to back up their resolve. Then came the general attitude of the public and finally the recognition of the church.
I am afraid that until your victims feel that they can have the same kind of acceptance to tell their stories in a public forum, they will not risk the public ridicule and disbelief.
My best suggestion is to start a survivors of sexual abuse support group. If they can meet once a week, or even less, but to talk as a group of their experiences they will gain more courage as a group, but more importantly it will help in the healing process.
I would also suggest you go on the web and look for support groups related to the Catholic Church’s experience. They may be able to give you more advice. I hope your work with the victims’ progresses and I will be praying for you and them.
Jose
Jose Muinos, Senior Psychologist Supervisor at the State of California, Greater Los Angeles Area. El ofera expertiza in cazul criminalilor. Este membru al bisericii adventiste.

*

Doresc sa informez ca pe data de 2 aprilie am trimis un raport cu ceea ce s-a realizat pana acum la Diviziunea Euro-Africa (Fr Roberto Badenas – Dept Famile) si la Conferinta Generala (Fam Flowers Dept Familie).
Scrisorile primite de la 2 doctori adventisti din Romania mi-au confirmat idea ca este necesara interventia din afara Bisericii. Suntem in fata unei situatii clare de abuz de putere. In acest cadru, interventia mass-media romanesti mi se pare o solutie potrivita. Intr-un caz similar (pedofile in biserica catolica din SUA) numai pe aceasta cale s-a rezolvat situatia. Catolici seriosi au apreciat interventia mass-media. Biserica este reprezentata de majoritatea membrilor ei.
*           

INVITATII…

Invit fostele eleve ale profesorului de vioara CG, care au fost afectate pentru intreaga viata de aceste lectii, – sa imi scrie…
Invit pe tatal – care dupa ce fetita lui i-a spus ca VF s-a atins de ea, a batut-o “sa nu mai vorbeasca asa ceva despre unchiul VF” – sa imi scrie…
Invit pe femeile care au fost controlate la sani de “doctorul” (felcer) ‘specializat’ in detectarea preventiva a cancerului de san, sa imi scrie.  Acest “specialist” calatorea prin diferite comunitati adventiste din tara si controla “official” (cu aprobarea pastorului), pe fete, in Sabat dupa amiaza, in camerele comitetului…

*


Contextul legislativ romanesc actual in privinta pedofiliei nu este favorabil pentru aplicarea dreptatii in cazul special – Vasile Feresteanu. Implementarea unei legi noi (la nivelul altor tari europene) cere timp si o actiune comuna din partea grupului “SUNT-AICI” (Child Advocacy Group).
Lipsa unei informari clare a membrilor Bisericii Adventiste privind cazul VF, se evidentiaza din corespondenta pe care o primesc. Nu este suficienta o singura informare adresata doar pastorilor, care la randul lor nu informeaza pe membrii. In continuare, agresorul este intrebat daca este adevarat ce se spune despre el, iar la multimea victimelor cunoscute si potentiale nu se gandeste nimeni.
Astfel, sunt obligata sa afisez din nou marturiile victmelor (ale celor mai curajoase care au reusit sa iasa in fatza). Sunt in asteptarea altor persoane de care stiu, care sa se alature prin scris.
De asemenea, restrangerea dreptului de exprimarea opiniei – privind acest subiect – pe Internet (de exemplu tin.ro), evidentiaza  atitudinea de rezistenta din partea Conducerii Bisericii Adventiste Romane in solutionarea cazurilor de abuz sexual.
Pedofilia este o crima extrem de grava prin potentialul ei public. Prin pozitia mea ca specialist in Sanatate Publica, sunt obligata sa informez publicul.
Sper ca Uniunea Romana sa nu ajunga sa fie scrutinizata de opinia publica romana, prin intermediul altor mijloace de informare.
Acest anunt este inaintat si la Diviziunea Euro-Africa si la Conducerea Mondiala a Bisericii Adventiste.
*

APEL


In cazul pedofilului VF, un avocat din Romania mi-a raspuns recent urmatoarele:
Dupa inregistrarea unei plangeri, a unei persoane vatamate, vor incepe cercetarile, si daca va fi cazul, se va dispune si masura arestarii preventive. Pina ce nu vor exista indicii ca ar fi savirsit o infractiune, nu se va lua nici un fel de masura, care sa-i ingradeasca libertatea.
Termenul de prescriptie al raspunderii penale este de 10 ani, calculat de la ultima infractiune.
Din pacate, legislatia romana prevede anumite termene de prescriptie a raspunderii penale, in functie de gravitatea faptei savirsite.
Singura posibilitate ar fi modificarea legislatiei penale, care nu poate fi facuta decit prin lege, de catre Parlamentul Romaniei.
Apelez la persoanele care intra pe acest site si au fost afectate in ultimii 10 ani de “activitatea” lui VF, sa ma contacteze de urgenta. Victimele pot fi si din Biserica Crestina dupa Evanghelie si alte grupuri din afara Romaniei. Confidentialitatea victimelor va fi pastrata.
De asemenea, apelez la persoanele competente, pentru a forma un “child advocacy group” care va propune un proiect de lege in acest sens, in Romania,
*

UN CADRU POTRIVIT

Dificultatea comunicarii mele cu Uniunea Adventista Romana privind victimele abuzului sexual s-a datorat in principal lipsei unui cadru potrivit.
In fiecare Comitet ales in cadrul unei Comunitati, Conferinte sau Uniune, ar fi potrivit sa fie si prezenta feminina. Aceasta ar oferi siguranta femeilor, in cazul abordarii problemelor de abuz de orice fel.
Sugerez persoanelor care intra pe acest site sa promoveze implementarea unui astfel de format in Biserica Adventista, pentru a ajuta acest procent majoritar feminin, adeseori neglijat si lipsit de ajutorul potrivit.

*

NEDUMERIRI:              
Cand un membru al Bisericii comite un abuz sexual asupra unui copil comunitatea este chemata sa trateze cazul agresorului si sa-l excluda.  Este valabila aceasta procedura si in cazul in care agresorul este pastor?  
Cazul unui pastor se abordeaza in cerc restrans si se finalizeaza prin mutare in alt district, sau uitare, sau chiar …pensionare. Este o reglementare speciala in acest sens pentru Biserica Adventista din Romania? (victima este copil sau persoana adulta)
Cum sa intelegem recomandarea care se face unui agresor, membru al Bisericii, de a-si retrage calitatea de membru, cand faptele lui urmeaza sa fie dezvaluite?

*

Tot ce s-a scris pe site-ul www.reinviesperanta.com este dureros de adevarat. In spatele pseudonimelor sunt persoane reale. Nu au fost acuzatii fara temei.
Unele din victime au anuntat verbal sau in scris la persoane oficiale din Biserica adventista cu ani in urma. Identitatea victimelor o cunosc, ne-am scris, am vorbit la telefon sau pe Skype. Am pastrat si continui sa pastrez confidentialitatea ceruta de victime.
Uniunea Romana mi-a raspuns pentru prima oara dupa treisprezece (13) mesaje electronice. Nu am fost contactata direct. Fratele LC a sunat la noi, dar nu a abordat aceasta problema, desi eu i-am raspuns la telefon.
Privind dezvaluirea marturiilor, am sugerat Uniunii sa se formeze un comitet compus din femei, specialiste in domeniu, care sa poata fie contactate de victime, dar Uniunea nu a raspuns la aceasta. Inexistenta unui cadru potrivit, a fost motivul principal ca victimele au scris cu mai multa usurinta autoritatior civile, decat Comitetului special desemnat de Uniune, compus din barbati. Vezi recomandarile EGW.
Dr MargiAnne Isaia
PS. Informarea nu mentioneaza nimic in legatura cu cazul MP, angajatul Uniunii.
 
*
 

A N U N T

Recent Fr Cristi Modan a pus pe forumul de tineret urmatorul anunt:
Fratele Feresteanu si-a cerut retragerea calitatii de membru, marturisindu-si vinovatia, lucru confirmat de martori.
Ulterior, intr-o noua declaratie transmisa Comitetului Uniunii si-a schimbat marturia sustinand ca isi mentine cererea de retragere, dar nu se considera vinovat.
In prezent dispunem de suficiente probe care să ateste un comportament sexual abuziv faÈ›ă de diferite persoane, deci tratarea acestui caz in biserica locala, unde era membru, este in conformitate cu prevederile Manualului Bisericii.
In tratarea cazurilor disciplinare regulamentele bisericii prevad un anumit grad de confidențialitate, atat in ceea ce o priveste pe victima, cat si pe cel vinovat, de aceea nu putem raspunde la toate intrebarile.
Multumesc celor 20 de supravietuitoare si rude ale acestora, care alaturi de mine au contribuit la abordarea cazului, scriind unor foruri civile.
De asemenea, multumesc Pastorului Bisericii Adventiste Romane din Melbourne, Australia si Uniunii Romane, pentru rezolvarea cazului VF din punct de vedere eclesiastic.
Adresez un cuvant de apreciere deosebita pentru tinerii de pe
forum tin.ro pentru opiniile expuse.
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH

*

Mi s-a sugerat sa scriu un articol cu titlul: “De ce tace Biserica?” Inca nu l-am scris. Il propun altora. Titlul lui ar putea fi: “Abuzul de putere”.

Vezi site-ul http://adventistderomania.blogspot.com/ care analizeaza abuzul de putere intr-un alt context…

*

Sunt membra a Bisericii Adventiste de 28 de ani, si ma simt onorata sa fac parte din aceasta Biserica. Apreciez misiunea ei. Inca de la inceput, Biserica Adventista a militat pentru dreptate, fiind in fruntea reformelor sociale.
Unul din scopurile site-ului meu ramane in continuare:  
“Deschide-ti gura pentru cel mut, pentru pricina tuturor celor parasiti! Deschide-ti gura, judeca cu dreptate si apara pe cel nenorocit si lipsit!”  Proverbe 31:8, 9
*
In privinta cazurilor de pedofilie, m-am consultat cu urmatoarele persoane:

Dr Barbara Cauden Hernandez, PhD, RN, MFT Associate Professor, Counseling and Family Science, Director of Clinical Training, Marriage & Family Therapy LLU, Loma Linda CA USA
Willie Oliver PhD, CFLE Director of Family Ministries North American Division, USA
Drs Karen & Ron Flowers, Co-directors Family Ministries Department, General Conference of Seventh-day Adventists, USA
Karnik Doukmetzian, Esq, Vice President Adventist Risk Management, General Conference USA
Dionne A. Parker, Lawer, Associate General Council for the Seventh-day Adventist General Conference, USA
Audry Johnson, Director Family Ministries Southerneastern California Conference, USA
Barbara Hofman, Program Director, C.A.S.A. Court Appointed Special Advocates, Riverside CA USA
Dr Roy Branson, PhD Associate Dean Professor of Religion, School of Religion Loma Linda University, USA
Dr Donna Carlson MD MPH Lawyer, California USA
Viola Lindsey, PhD, Social Work & Social Ecology Dpt School of Science & Technology, LLU
Heather-Dawn Small, General Conference Women’s Ministries, USA
In privinta cazurilor de pedofilie, am scris la:
Uniunea de Conferinte Adventista Romana
Euro-Africa Division * Education and Family Ministry
General Conference of Seventh-day Adventists, Family Ministries Department
Institutul Teologic Adventist Romania
Inspectoratul Judetean de Politie Giurgiu in Romania
UNICEF Romania
Salvati Copiii – Romania
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului din Romania.
Avocata Nicoleta Romascanu din Bucuresti, specialist in Drepturile Copilului.
Ministerul Culturii si Cultelor, Bucuresti, Romania
Curtea de Justitie Europeana
Ministerul de Justitie, Romania
Presidentia Romaniei
**