mai
18

Refacerea ta este posibilă… (1)

UN INTERVIU CU Dr. ANNE

Q          Ce aș putea face practic pentru a-mi îmbunătăți starea mea interioară?

Dr. Anne                       Poți considera următoarele…

1.                               1. Fii activă… Oamenii care fac exercițiu fizic au un nivel crescut de endorfine, substanțe care întrețin starea de bine…

2.                             2. Fii sociabilă…  Oamenii din jur pot contribui la fericirea noastră. Dacă, în ceea ce te privește, acest principiu nu este real, integrează-te într-un grup de prieteni, eliminând ideile tale negative referitoare la interacțiunea dintre oameni și dezvoltă aptitudini sociale, cum ar fi: să asculți mai mult decât să vorbești.

3.                            3. Fii productivă într-o activitate semnificativă…

4.                           4. Fii organizată… Ordinea este o condiție a fericirii.

5.                           5. Fii încrezătoare… Dacă îngrijorarea este o problemă pentru tine, începe un program de schimbare personală, prin schimbarea subiectului gândurilor tale. Gândește-te la cele de sus…

6.                           6.  Fii optimistă… Pesimismul este un eșec emoțional.

7.                         7.  Fii realistă…  Nu rămâne în trecut, dar nici nu te proiecta într-un viitor fantezist.

8.                         8. Fii sinceră și deschisă…  Exprimarea emoțiilor este o sursă de sănătate ca va contribui la fericirea ta…

Q          Sunt idei excelente… Cum îmi pot elimina simțămintele mele negative?

Dr. Anne                       O parte importantă a fericirii tale o constituie absența emoțiilor negative, deci, un bun punct de plecare ar putea fi încercarea de a reduce emoțiile negative din gândurile și activitățile tale. Învață să meditezi la lucruri spirituale, pentru a reduce nervozitatea, fă mișcare fizică, pentru a obține același efect sau, încearcă-le pe amândouă. Fă o listă cu gânduri pozitive și exersează substituirea oricărui gând negativ cu gândurile pozitive pe care le-ai ales…  (Nolen-Hoeksema, 2000). 

Q          Este foarte greu…

Dr. Anne                       Una din tehnicile eficiente de reducere a emoțiilor negative constă în a ne lua răgaz, în fiecare zi, pentru a așeza pe hârtie binecuvântările zilei respective.

E greu să găsești o binecuvântare în viața ta? Nu vorbim despre evenimente majore precum câștigarea unei sume imense de bani, o promovare la serviciu sau cum ar fi să te îndrăgostești, ci, mă refer la binecuvântări mici, care sunt prezente în fiecare zi.

Barbara Ann Kipfer, care cred că fost o persoană cu adevărat fericită, a scris cartea ”14.000 lucruri despre care să fii fericit” (publicată în 1990) în care ne sugerează să ne reamintim de unele lucruri simple, cum ar fi: spălatul geamurilor, plantatul florilor, aranjarea lucrurilor în dulap sau în cămară etc. (Fă o listă proprie).

Nu medita în fiecare zi la aceleași lucruri. Dacă binecuvântarea pe care ți-o amintești în fiecare zi este ciocolata cu mentă, foate curând valoare ei, pozitivă din punct de vedere emoțional se va diminua. Acest fenomen se numește adaptare. În timp, obișnuindu-te cu efectul ei, acesta nu va mai avea nici un impact emoțional asupra ta. Fă această activitate de meditare în fiecare zi diferit. Într-o zi, de exemplu, gândește pozitiv la serviciu, în ziua următoare, la școală, iar într-o altă zi, într-o relație prietenie… 

Q          Nu sunt o persoană sociabilă…

Dr. Anne                       S-a demonstrat că un comportament sociabil sporește fericirea. Nu este vorba doar de fericirea celui care beneficiază de o faptă bună de-a ta, ci, atenție, e vorba, mai ales de fericirea celui care exercită o faptă bună. Dacă fiind amabil cu cineva străin, acela se simte bine, tu te vei simți și mai bine.

Într-un studiu, (Lyubomirsky et al., 2005) li s-a cerut studenților să exerseze cinci acte de amabilitate pe săptămână, timp de 6 săptămâni, printre care: să doneze sânge, să viziteze o rudă bolnavă, să ajute un prieten să se mute, să scrie cuiva o notă de mulțumire sau altceva frumos de felul acesta. Mulți dintre ei au ales să scrie un compliment ori au ajutat un prieten la căratul mobilei. Comparându-i cu grupul celor care nu au exersat nici un act de amabilitate, la sfârșitul celor 6 săptămâni, ei au fost mult mai fericiți. Dacă acțiunile tale de amabilitate sunt mici, atunci, ar fi bine să le faci pe toate într-o singură zi; astfel, poți experimenta o schimbare semnificativă a emoțiilor tale.

În cazul în care dorești să implementezi această strategie în viața ta, ți-ar fi de ajutor să notezi pe un caiet toate actele de amabilitate pe care ai dori să le îndeplinești și să folosești un memento, care să te îndemne mereu să fii amabil cu cineva.

Q          Nu sunt obișnuită să mă exprim…

Dr. Anne                       Exprimarea mulțumirii sporește, de asemenea, nivelul fericirii. A fi mulțumit este important și poate îmbunătăți sănătatea ta (Emmons & Shelton, 2002). Nu vorbim aici despre expresii de tip Pollyanna – ”Oh! Lumea este atât de frumoasă…!” – ci, de o recunoștință sinceră față de cineva care te-a ajutat cândva.

Într-un studiu, unui grup i s-a cerut să-și exprime mulțumirea, odată pe săptămână (Emmons & Shelton, 2002), în timp ce altui grup, i s-a cerut să facă o vizită, prin care să mulțumească, personal, cuiva pentru un ajutor primit cândva (Seligman et al., 2005). În ambele cazuri, nivelul de fericire al celor care au mulțumit a crescut semnificativ. Cercetările indică faptul că, pentru un efect pe termen lung, experiența mulțumirii trebuie repetată mai des.

S-ar putea să nu ai, în fiecare săptămână, motive majore de mulțumire – nu prea mulți oameni au fost extrem de amabili cu tine – dar, ai putea să-ți exprimi recunoștința într-un fel mai obișnuit, mulțumind sincer cuiva care te-a ajutat. S-a dovedit că, practicând mereu acest lucru, te perfecționezi și îți va fi din ce în ce mai ușor să mulțumești (Seligman et al., 2005).

 

Q          Am fost lovită de oameni și sunt lucruri pe care nu le pot ierta. Ce să fac?

Dr. Anne                       Iertarea semenilor sporește de asemenea nivelul de fericire (McCullough & Witvliet, 2002). A ierta înseamnă a renunța la resentimente, răzbunare și emoții negative. Nu trebuie să le spui celor greșiți că i-ai iertat, ci, să faci acest lucru în mintea ta. De ce e nevoie de iertare? Pentru că a reține mânia, a avea resentimente și a medita în mod continuu și obsesiv asupra greșelilor care ți s-au făcut împotriva ta, este dăunător sănătății. Greșeala este comisă, dauna produsă, iar rămânerea într-o atitudine mintală negativă este absolut dăunătoare. În plus, cea mai bună „răzbunare”, este să trăiești o viață fericită… 

Iertarea devine mai ușoară când:

1). conștientizezi faptul că fiind neiertător se creează un impact emoțional negativ asupra vieții tale, și

2). încerci să înțelegi de ce persoana respectivă a acționat așa (Enright, Freedman & Rique, 1998).

Aceasta nu înseamnă că acțiunea a fost justificată, ci încerci să înțelegi de ce a avut loc.

” A fost un ticălos că a făcut un asemenea lucru, dar știi… a avut o copilărie nefericită și, probabil că, viziunea lui despre viață este deformată.”

Dacă reușești să înțelegi că, nutrind resentimente față de cineva este dăunător, atunci, ești gata să ierți. Și îți va fi bine…

 

Dacă vrei să știi, unele din referințele amintite în răspunsurile mele pot fi găsite in

Watson, D.L. and Tharp, RG (2006) „Self-directed Behavior”…