mai
18

Refacerea ta este posibilă… (2)

UN INTERVIU CU Dr. ANNE

Q Ce alte recomandări îmi poţi face pentru a fi fericită…

Dr. Anne Fericirea este un dar din partea lui Dumnezeu, pe care îl primim prin legătura cu El. În acelaşi timp, fericirea trebuie înţeleasă ca o deprindere. De ce o voluntară care a trăieşte în noroi şi mizerie, într-o ţară a lumii a treia, poate să spună că este fericită? Atingerea plăcerii şi evitarea durerii sunt două elemente esenţiale fericirii, dar a fi mulţumit de viaţa ta, este o a treia parte importantă. Între cele două declaraţii, se naşte o ironie: ”Fericirea este, de cele mai multe ori, rezultatul participării noastre la proiecte şi activităţi importante, care nu au ca scop primordial atingerea fericirii” (Emmons, 2003, p.106) şi ”A te lupta pentru un scop personal bun sau a investi timp pentru cauze personale semnificative produce bucurie” (Lyubomirsky et al.,2005).

Q Ce rol vezi în stabilirea unor scopuri precise?

Dr. Anne A te simţi competent, cu respect faţă de scopurile valoroase, conduce la sentimente de bine (Ryan & Deci, 2001). Întrebarea este: ”Ce ţinte să aleg?”

În termeni comportamentali, există două aspecte: Alege-ţi scopuri personale şi apoi, atinge-le cu vitalitate şi o bună planificare…

Alegându-ţi anumite ţinte ar putea constitui primul proiect care să te conducă la o viaţă plină de satisfacţii. Dezvoltând trăsături pozitive de caracter, de exemplu, ar fi un scop care merită atins. Cu toţii avem calităţi, dar mulţi nu şi le cunosc. Eşti răbdătoare? Plină de speranţă? Eşti creativă sau îţi place să înveţi? Eşti amabilă ori, ai calităţi de conducător?

Q Ce activităţi aduc o viaţă fericită?…

Dr. Anne Câţiva cercetători au ajuns la concluzia că există patru dimensiuni în care lucrând putem ajunge la o viaţă fericită (Emmons, 2003). Acestea sunt:

1. Dimensiunea muncii – prin care ne dedicăm muncii şi simţim că aceasta dă sens vieţii noastre.

2. Dimensiunea spirituală – care poate implica o religie reală şi o experienţă autentică cu Dumnezeu.

3. Dimensiunea relaţională – în care viaţa noastră împreună cu ceilalţi şi legăturile cu ei, dau sens vieţii.

4. Dimensiunea socială – prin care cineva reuşeşte să aibă un impact asupra societăţii, lăsând ceva în urma lui.

Q Uneori sunt înclinată să cred că dacă aş avea bani…

Dr. Anne A avea bani, nu face parte din dimensiunile care duc la fericire. S-ar părea că oamenii bogaţi sunt mai fericiţi decât cei săraci, iar pe cei săraci, un salariu care mai creşte din când în când, îi face fericiţi, deoarece pot să-şi acopere cheltuielile (Diener & Seligman, 2004). Când nu ai bani pentru medicamentele copilului, te întristează şi te gândeşti că dacă ai avea un salariu mai mare, ai fi mai fericit. Când ajungi să ai un salariu satisfăcător, creşterea lui nu mai sporeşte fericirea (Diener & Biswas-Diener, 2002).

În Statele Unite, un salariu la nivelul cel mai de jos când începe să crească puţin îl face pe om fericit. În momentul în care se ajunge la nivelul salariului clasei de mijloc, creşterea salariului nu se mai corelează cu creşterea fericirii. La nivelul cel mai de sus, din ce în ce mai mai mulţi bani vor avea un efect din ce în ce mai mic asupra fericirii (Diener & Seligman, 2004)…

Q Aş vrea o listă de căi practice…

Dr. Anne Îţi prezint o listă a activităţilor care conduc la fericire. În timp, ele vor spori fericirea ta. Pe măsură ce le vei pune în practică, îţi va fi din ce în ce mai uşor să le îndeplineşti. Îţi sugerez să alegi două dintre ele, una mai uşoară şi alta care n-ai făcut-o niciodată, dar ţi-ar plăcea să o faci. Exersează-le timp de o lună…

______ Creşte nivelul de activitate.

______ Petrece mai mult timp în legături cu oamenii.

______ Organizează-ţi zilnic timpul

______ Nu te îngrijora

______ Gândeşte optimist

______ Orientează-te spre prezent

______ Încearcă să reduci gândurile şi simţămintele negative

______ Enumeră binecuvântările din fiecare zi

______ Practică zilnic amabilitatea

______ Exprimă mulţumire, când este cazul

______ Iartă-i pe cei care ţi-au greşit

______ Alege-ţi câteva ţinte importante pe care să le atingi şi stabileşte termene precise

______ Rezervă-ţi timp pentru cauze semnificative

______ Fii dispusă să învesteşti efort în aceste cauze

______ Descoperă şi dezvoltă trăsături bune ale temperamentului tău

______ Îmbăgăţeşte-ţi viaţa spirituală

______ Dezvoltă relaţii apropiate cu cei din jur

______ Depăşeşte-ţi egoismul, oferă din ce ai şi altora…

Q Crezi că voi reuşi?…

Dr. Anne Încearcă să-ţi faci un plan bine direcţionat pentru bunăstare şi semnificaţie. Notează-ţi toate eforturile. Poţi să iniţiezi un proiect şi să-l menţii? Când apar dificultăţi, foloseşte planul de rezolvare a problemelor. Ce te-ar putea ţine pe loc? În efortul spre perfecţiune, poţi să te aştepţi la căderi. Mergi înainte! Nu renunţa niciodată! Dacă baţi pasul pe loc, s-ar putea să fi ales o activitate greşită sau nu ai depus un efort suficient.

Fericirea şi satisfacţia în viaţă, sunt ţinte minunate. Ca să-ţi atingi scopul, foloseşte aceste idei! Îţi doresc succes!

Cum am menţionat în interviul anterior, unele din referinţele amintite în răspunsurile mele pot fi găsite in

Watson, D.L. and Tharp, RG (2006) „Self-directed Behavior”…