mart.
01

Dr MargiAnne – Violenta si efectele ei (1)

Violența și efectele ei… (1)
Presentare: MargiAnne Isaia MD MPH
 
1.     Violența este o problemă de sănătate publică în toate țările lumii
1.6 milioane de oameni sunt uciși anual. Totuși specialiștii în sănătate publică spun că aceste statistici sunt doar vârful icebergului, deoarece majoritatea actelor de violență se comit în spatele ușilor închise. În mare măsură, ele sunt nedeclarate.
2.     Violența ori abuzul în familie este o problemă extrem de serioasă, indiferent cine este victima
Violența în familie se referă la abuzul copilului, al partenerului de viață ori al vârstnicului.
Ca problemă de familie, el se continua din generație în generație în timp, dar și între generații, în același timp. Un adult ce își abuzează partenerul de viață va abuza și pe copil și pe vârstnic în cadrul aceleiasi familii, în același timp.
Impactul abuzului depășește sfera familiei, efectele lui manifestându-se și în biserică și în societate.
3.     Abuzul copilului este considerat cea mai gravă formă de abuz.
Copiii au nevoi care trebuie împlinite de adulți. Ei au puncte vulnerabile ce pot pune în pericol bunăstarea și chiar viața lor. Spre deosebire de adulti, ei nu au cunoștințe, îndemănare, capacități și resurse pentru a-și rezolva problemele. Ei nu se pot ajuta singuri. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai vulnerabili.
Părinții sunt prima și cea mai importanta sursa de ajutor și siguranță.
În caz de abuz în propria familie, copilul este lipsit de prima lui nevoie frundamentală, siguranța.
Asemenea unei umbre, abuzul va însoți victima pe toata lungimea vieții ei.
4.      Factorii de risc sau de ce copilul este abuzat în familie
Părinții au crescut în familie cu o atmosferă neprielnică, ostilă. În istoria vieții lor există o formă de abuz care nu a fost încă rezolvată. Familia trece prin situații stresante, adultii având o capacitate scăzută de a-și trata stresul. În condiții de izolare socială, șomaj, consum de droguri (alcool), un singur părinte, boli psihice ale părinților (depresie etc.), riscul este crescut. Când părinții au așteptari ireale din partea copiilor lor, ei îi abuzează.
Abuzul în familie apare la orice rasă umană, la toate nivelele socio-economice, indiferent de apartenența religioasă.
5.     Abuzul copilului cuprinde mai multe forme :
 
Abuz fizic, sexual, emoțional sau psihologic ori neglijare fizică, emoțională și medicală.
În 77% din cazuri, agresorul este un parinte (agresor activ, cu celălalt părinte acceptând în mod pasiv abuzul: agresor pasiv ori acceptând abuzul cu inima răvăsită). În 11% din cazuri, agresorul este o rudă apropiată.
 
6.     Prevalența fenomenului
Mamele abuzează pe copiii lor mai des decât tații (2/3 din mame). Ca formă de abuz, 75% sunt neglijențe fizice și medicale.
Bărbații agresează sexual pe copiii lor (75% din cazuri). Fetele sunt mai des abuzate dacât băieții). Pentru 25% din abuzul sexual la ambele sexe, acesta se produce înainte de vârsta de 8 ani.
7.     Importanța cunoașterii fenomenului
Abuzul copilului este o crimă. Multi oameni se tem să declare un astfel de caz. Nu doresc să se știe că ei au fost aceia care au declarat cazul, se tem că vor fi rău tratați de agresor ori consideră că nu e treaba lor. Multi adulți consideră că față de copiii altora nu au nici o responsabilitate. Recunoscând tipul de abuz și intervenind pentru a ajuta, poți salva viața unui copil și a generației ce va urma lui.