mart.
01

Dr MargiAnne – Violenta si efectele ei (2)

Violența și efectele ei…(2)
Presentare: MargiAnne Isaia MD MPH
 
1.     Abuzul fizic – cum îl recunoaștem
Indicatorii fizici (semne evidențiabile la examinarea copilului), echimoze (vânătai) pe față, pe pielea gâtului, mâinii, regiunea spatelui, coapsei, de forma care sugereaza folosirea unui instrument, arsuri inexplicabile, flictene, răni infectate. Unii copii pot muri dupa un abuz fizic. Mai importante în cazul abuzului fizic sunt traumele emoționale ce îl însoțesc. Ele rămân timp îndelungat după vindecarea semnelor exterioare. Este recunoscut faptul că aceste «echimoze ascunse» pot fi tratate. Recunoașterea timpurie și tratamentul durerii emoționale ce a însoțit abuzul fizic este necesară. Ori de câte ori un copil spune că a fost abuzat, el trebuie crezut și evaluat imediat.
2.     Indicatori ai traumei emoționale:
O imagine de sine nefavorabilă, un nivel scăzut al stimei de sine, incapacitatea de a se încrede și a iubi pe altii, agresivitate, uneori comportament antisocial (ilegal), mânie până la furie, comportament distructiv asupra sinelui, gânduri de sinucidere, izolare socială, teama de a stabili noi relații interumane ori de a se integra în activități, neliniște, frică nepotrivită sau excesivă față de părinți, probleme la școală (performanțe școlare mai mici decât nivelul lui real), tristețe până la depresie, coșmaruri, probleme legate de somn, abuz de alcool ori alte droguri, regresie, frică de a merge acasă, absență de la școală, timiditatea exagerată, teama de contactul fizic.
3.     Timpul când se manifestă efectele emoționale ale abuzului fizic
 
Adesea daunele emoționale severe ce au însoțit abuzul fizic se manifestă abia la adolescență ori mai târziu, când mulți copii abuzați devin părinți ce vor abuza pe copiii lor.
Un adult ce a fost abuzat când era copil adesea are probleme în a stabili relatii interpersonale stabile. Acești bărbati și femei pot avea probleme serioase în apropierea fizică, atingere, intimitate și încredere. Ei au un risc crescut pentru a dezvolta anxietate, depresie, dependență de droguri, boli medicale, probleme (la școală și la serviciu), probleme de integrare.
 
4.     Abuzul emoțional sau psihologic
Înseamnă a supune ori a expune copilul la o situație care îi este nefavorabilă. Copilul este foarte sensibil la orice act de nedreptate care i se face. În aceasta se include: a-l trata mai prejos ori a-l umili, a-l forța sa faca ceva care-i scade respectul de sine însuși, a-l amenința verbal, a-l minți, a-l disprețui, descuraja ori a râde de sentimentele lui, a-l judeca aspru, a-l critica nejustificat.
Disciplina nu are de-a face cu abuzul emotional pentru că ea presupune îmbinarea dreptății cu logică și iubire. Scopul ei este de a dezvolta controlul de sine (autocontrolul) care favorizează dezvoltarea personalității și a demnității umane.
5.     Semnele indicatoare ale abuzului emoțional
 
Perturbări de comportament alimentar (anorexie sau bulimie)
Deficiențe în vorbire, întârziere în dezvoltarea limbajului și altor îndeletniciri motorii, înălțime și greutate corporală sub normal, ticuri nervoase, dureri de stomac.
 
6.     Aceiași indicatori ce traduc trauma emoțională în cazul abuzului fizic se întâlnesc și în cazul abuzului emoțional.
 
Diferența este că ei sunt mult mai nocivi în efectele lor. Ei se manifestă încă de la abuzul emoțional și continuă toată viața.
 
7.     O mențiune specială pentru copiii crescuți de un singur părinte
 
Puterile mintale și fizice împreună cu emoțiile (sentimentele) trebuie să fie cultivate ca să atingă cea mai înaltă eficiență.
 
8.     Echilibrul capacităților mintale, puterea voinței și stabilitatea emoțională
 
se realizează când mama și tata oferă, în mod egal, din calitățile specifice sexului.
 
Un copil crescut numai de mama va manifesta – în general – trăsăturile sexului feminin (simțul estetic, artistic, muzicalitate, gingășie, finețe.)
 
O femeie nu poate transmite copilului ei trăsături bărbătești: curaj, hotărâre, îndemânare tehnică, curiozitate, imaginație, putere.
 
Copiii crescuți de un singur părinte sunt afectați în ceea ce privește maturizarea lor emoțională. Păstrând copilul atașat emoțional de ea, îngrădindu-i libertatea, ea menține cordonul ombilical emoțional, privându-l pe copil de aportul celuilalt părinte. Este cea mai subtilă formă de abuz emoțional și este extrem de dăunătoare când copilul trece de vârsta copilăriei și intră în relații cu alții. Căsătoria acestora este mizerabilă.
 
Un caz special – copiii care trăiesc în familii mixte (recăsătorirea părinților după divorț) când copilul simte că nu este iubit de părintele adoptiv sau este folosit de unul din părinții biologici ca « sageată » pentru a lovi în celălalt.