mart.
01

Dr MargiAnne – Violenta si efectele ei (3)

Violența și efectele ei… (3)
Presentare: MargiAnne Isaia MD MPH
 
1.    Tratamentul este diferențiat
 
Consilierea victimei reduce la minimum consecințele pe termen lung. O echipa de profesioniști evaluează și tratează victima – copilul abuzat. Prin tratament, începe să recâștige sensul încrederii în sine, al valorii personale și încrederea în cei din jur.
Consilierea întregii familii este necesară în cazul abuzului fizic și emoțional. Cei din familie trebuie sa fie învățați cum să comunice unul cu altul și să se ajute unul pe altul. În special agresorul activ are nevoie să-și rezolve conflictele personale. Studiile arată că sunt șanse de recuperare în 80-90% din cazuri.
În cazul abuzului sexual, legea este clară: agresorul a comis o crimă care se sancționează cu închisoare.
 
2.    Consilierea ca element esențial în tratament
Sufletul omenesc se dezvoltă echilibrat, eficient într-o atmosferă de cinste și acceptare. În multe familii disfuncționale, copiilor li se cere să păstreze tăcerea asupra problemelor lor.
Reprimarea, lipsa de exprimare a durerilor, a rănilor emoționale și tratarea lor, oprește complet maturizarea emoțională a copilului. E un fel de stocare în memorie a unor « deșeuri emoționale » care ne sufocă.
Copiii sunt încurajați să se exprime. Cei care au un adult de încredere cu care pot vorbi despre durerea lor, care sunt crezuți, experimentează efectele abuzului in măsură mai mică decât cei care nu dezvăluie situația lor.
 
3.    Ce să știm despre consiliere în general
Un consilier eficient poate fi comparat cu un bun profesor de matematica. El nu rezolvă problema în locul victimei, ci pune la dispoziție uneltele, mijloacele cu care poți rezolva problema. Nu toate tipurile de consiliere sunt benefice. Exprimarea în sine însăsi nu vindecă. Exprimând emoții ar putea face mai mult rău decât bine. Ceea ce spunem reacționează asupra psihicului nostru de mai multe ori și mult mai puternic decât cele ce nu spunem.
Așadar, mânia exteriorizată întărește circuitul mâniei și al depresiei. Nu doar exprimarea prin cuvinte, ci și relațiile interpersonale, suportul celor ce ne iubesc, clarificarea perspectivelor, ne ajută să creștem și să ne vindecăm. Un alt tip de consiliere încurajează introspectiva excesivă și scoate la suprafață dureri din trecut, fără a prevedea o analiză constructivă a lor și o motivație pentru viitor. Există o consiliere care diminuează responsabilitățile personale în vederea creșterii și care se concentrează asupra blamării oamenilor sau împrejurărilor.
Procesul prin care lucrăm la restabilirea valorii pesonale, a stimei de sine este cheia reabilitării. A-l accepta pe copil așa cum este și a-l învăța să se accepte pe el însusi, contribuie la vindecarea lui. Copiii au nevoie de călăuzire pentru a progresa în gândire constructivă și acțiune. Responsabilitatea adulților este de a-i educa pe copii cum să reacționeze față de emoții, în loc să le rețina. Copiii incurajați, motivați să facă lucruri pline de sens care să aducă fericire altora, mai defavorizați decât ei, devin treptat puternici, încrezători în ei înșiși. Stabilirea unor ținte pentru termen scurt și termen lung în legatură cu viața lor personală, entuziasmează, mobilizează toate capacitațile copilului.
 
4. Consiliere pentru copii
Educatorii, profesorii sunt excelenți consilieri și suport pentru elevii lor. Un mentor bun este o mare binecuvântare. Când cauți pe cineva care să înlocuiască pe mama, tata ori alți membri ai familiei, alege-ți mentorii cu grijă. Poți cădea într-o relație de co-dependență, prin care îți extragi valoarea personală de la o altă persoană. Pentru a atinge o sănătate mintală și emotională optimă, este nevoie de o varietate a relațiilor și activitaților. Mai presus de orice, conectarea copilului cu Tatăl ceresc prin rugăciune și memorarea făgăduințelor biblice și meditație bazată pe acestea, sunt surse inepuizabile de vindecare pentru orice vârstă.
 
5.    Prevenire
Studiile au arătat că atât copiii cât și adulții abuzați sexual în copilărie au indicat că suportul familiei, al adulților din afara familiei, o stimă de sine înaltă și o viață spirituală autentică au fost de ajutor în recuperarea lor dupa abuz.
Programe pentru educația părinților și a persoanelor care îngrijesc copii, programe pentru educația personalului medical la toate nivelele, educația profesorilor, educatorilor, pastorilor (abuz spiritual).
Educația copiilor privind drepturile lor: Raportarea cazurilor de abuz obligatorie de către personalul medical, profesori, alte persoane care lucrează cu copiii.
 
6.    O legislație care să protejeze copilul.
Atenție judecători, avocați în cazul stabilirii dreptului de custodie pentru copil. Abuzul sexual sa fie confirmat de psihiatrul pentru copii și adolescenți. În dispute referitoare la cine are dreptul să aibă copilul – acuzații false pot fi emise. Copilul are dreptul la cuvânt primul!