feb.
21

Raspuns in urma mesajului primit din partea Uniunii Romane

In urma mesajului primit din partea Uniunii Romane
– postat pe Intercer Blog – privind activitatea mea ca initiator al site-ului www.reinviesperanta.com raspund:
 
Din declaratiile victimelor si a familiilor lor, fenomenul era cunoscut Uniunii de multa vreme. Cazul MP este cunoscut Uniunii din 1996. In legatura cu VF, de asemenea cazul este cunoscut. Victimele pastreaza copiile mesajelor lor catre Uniunie. Sunt pastori romani care cunosc bine situatiile.
Intentia mea continua sa fie ajutarea victimelor si constientizarea fenomenului, nicidecum denigrarea Bisericii Adventiste. Biserica Adventista mondiala este in fruntea reformelor sociale.
Pana acum, orice actiune pe care am facut-o, am adus-o la cunostinta Uniunii Romane prin E-mail-uri. Nu mi s-a raspuns niciodata. Victimele continua sa fie ingrozite de lipsa de sensibilitate care se intrevede.
Problema eticii in acest caz unic, am abordat-o la Facultatea de Religie din Universitatea Loma Linda. Este etic sa dezvalui numele agresorului care calatoreste nestingherit prin lume inmultindu-si victimele?
Ca Doctor si specialist in sanatate publica, stiu ca un pedofil are intre 200 si 400 de victime in cursul vietii lui.
Din cauza lipsei de educatie si a mentalitatii romanesti, victimelor le e rusine si teama sa dezvaluie situatia, si in general poarta dispretul celor din jur. Marea lor problema este ca nu sunt crezute sau ca ce li se-a intimplat este minimalizat. Se considera o joaca. 
Cand este vorba de dovezi in cazul acestor victime, situatia este extrem de delicata. Victimele au ramas fragile emotional. Lucrez cu ele pentru ca sa poata ajunge sa vorbeasca despre durerea lor si in felul acesta sa inceapa drumul cel lung al vindecarii.
Inteleg ca in Romania, cazurile se abordeaza diferit fata de Statele Unite. In Statele Unite copilul este ascultat si crezut. Copii nu inventeaza un abuz. Aici raportul specialistului care se ocupa cu probleme de abuz (consilier licentiat specializat),are greutate in instanta.
Desigur ca victimele nu pot prezenta un video si nu au martori ca a fost abuzate, dar in cazurile lor tragediile nu pot fi ignorate din lipsa dovezilor palpabile. E clar ca o fetita de 10-12 ani nu poate sa ramana insarcinata si nu toate mamele isi duc fetitele la doctor pentru probe ADN sau pentru a avea un certificat medical…
Sunt acum in corespondenta cu o persoana oficiala din Elvetia pentru a intelege cum se abordeaza cazul din perspectiva Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Ideea ca daca este crezut raportul unui Doctor care a vazut cu ochii lui leziunile produse de agresor, tot atata greutate sa aiba si raportul unui Doctor Psihiatru sau Psiholog, care dupa multe ore petrecute cu victima, evidentiaza veracitatea declaratiilor lor. Sa fie limpede ca aici nu avem de a face cu dovezi ca in cazul altor tipuri de crime.
Cu respect pentru toti cititorii mei,
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH