mart.
25

LECŢIA 9 — OCHIUL MINȚII

Definește dependeța:
Dependența poate fi văzută ca:
Dăunătoare: „Mi se cere prea mult”;
Favorabilă: „Părinții mei sînt atît de generoși”;
Negativă: „Nu am probleme pentru că niciodată nu le văd”.
A. Uitîndu-mă la familia mea mă văd: separat de ei sau dependent de ei.
B. Dovezile care susțin răspunsul meu sînt:
C. Modul în care sînt dependent de familia mea este:
D. Procesul de recuperare crează o schimbare în percepția noastră față de părinți. Această schimbare este:
E. Pe măsură ce mă vindec, mă îndepărtez de comportamentele și cuvintele învățate în copilărie care provoacă răni fie mie, fie altora. Schimbările specifice pe care le fac sînt:
F. Cîteva dintre lucrurile negative (minciuni) care mi-au fost spuse în timpul copilăriei în dauna meritelor și valorii proprii, în care nu mai cred, sînt:
G. Ioan 17:20-24. Citind aceste versete socotesc că, indiferent de cum mă percep părinții mei, Dumnezeu mă percepe  astfel:
Știința a descoperit că există o atmosferă care înconjoară fiecare persoană. Știința o numește aură. Poate fi văzută cu camere speciale. Această atmosferă este încărcată cu gîndurile și sentimentele noastre. Semnalele pe care le emanăm încep să se schimbe pe măsură ce ne vindecăm și nu mai sîntem atrași de persoane bolnave precum mai înainte.
H. Un exemplu de cum încep să se schimbe relațiile mele este:
De la victimă la victorie – abandonînd ticurile victimei
 1. „Nu pot” – aceste cuvinte provin din neîncredere, teamă și lipsă de speranță. Adeseori acești trei factori împiedică progresul nostru în viață. Aceste cuvinte spun că nu ai nici un control asupra vieții tale. Mai bine spui: „Merită să încerc!”
 2. „Avem o problemă” – adeseori spunem: „această persoană este o problemă”. Cei care percep viața și persoanele ca probleme sînt copleșiți de frică și disperare. Viața este plină de piedici și neplăceri. Acestea sînt ocazii pentru a învăța și a crește. Mai bine spui: „Asta este o provocare!”
 3. „Eu niciodată…” –  aceste cuvinte sînt ancora stagnării personale, indicînd o capitulare necondiționată în fața circumstanțelor vieții, închizînd ușa intervenției divine. Mai bine spui: „Sînt dispus să încerc!”
 4. „Asta e îngrozitor” – o reacție disproporționată ce ne frînează, incapacitîndu-ne. Mai bine spui: „Să vedem ce se poate face!”
 5. „De ce este așa viața?” – asta e o reacție normală în fața necazurilor majore, pe care multe persoane nu le depășesc pentru a avansa în recuperare. Expresia este folosită nejustificat timp de ani de zile. O expresie înrudită este „viața e nedreaptă”. Viața este într-adevăr imprevizibilă, nedreaptă, nu întotdeauna după așteptările noastre. Dar noi putem alege cum reacționăm. Alternativa cea mai sănătoasă se găsește în Iacov 1:2-3. Mai bine spui: „Această încercare este parte din procesul prin care Dumnezeu mă desăvîrșește.”
 6. „Era mai bine dacă…” – această expresie ne face prizonieri unor vise pierdute, trecutului și unor așteptări irealizabile. Trebuie să fim orientați spre viitor, să renunțăm la regrete și să mergem înainte. Mai bine spui: „Data viitoare…”
Completează:
 1. Viziunea mea despre relația cu persoana cea mai apropiată este:
 1. Viziunea pentru a incorpora Cuvîntul lui Dumnezeu în viața mea este:
 1. Doresc să primesc următoarele binecuvîntări de al Dumnezeu:
 1. Doresc să fiu o binecuvîntare pentru partener (sau altă persoană dragă) în următorul fel:
 1. Doresc să fiu o binecuvîntare pentru părinții și copiii mei astfel:
 1. Viziunea mea pentru reflecție personală este:
 1. Viziunea mea pentru viața mea emoțională este:
 1. Viziunea mea pentru următorul an din viață este:
 1. Făgăduința biblică pe care am ales-o pentru procesul de recuperare este: